De derde week

ma 27-11-2006

Overdag gewerkt en gebeld. Geen bijzonderheden eigenlijk. Om 11.30 even naar de dokter geweest voor mijn teken-injectie, in de cukrászda koffie gaan drinken met wat lekkers. De injectie bestelt bij de apotheek, komt morgen binnen.

Om 15.30 rijden we naar Budapest. We hebben om 17.30 bij de Citadella (in de heuvels aan de Buda-kant) afgesproken om vanaf daar avondopnamen te gaan maken. Een meer dan geweldige belevenis. Wat is die stad 's avonds ook mooi!

Kijk hier naar het resultaat!


di 28-11-2006

Vanochtend heb ik een advertentie in elkaar gedraaid voor Hongarije in zaken. Leuk klusje, maar duurt altijd weer te lang. Vervolgens Lajos geholpen met een vertaling naa het duits van een diploma van een medewerker die in Oostenrijk wil gaan werken.

Nog even met huiswerk Hongaars gestoeid. Eigenlijk is het Nederlands net zo gek. Kijk maar een naar het volgende zinnetje:

De vorst komt eraan.

Wat gebeurt er binnenkort?
a) Willem-Alexander is onderweg
b) Het gaat binnenkort vriezen
c) Zowel a als b zijn onjuist
d) Zowel a als b zijn juist

Zie dat maar eens aan een Hongaar uit te leggen!

Vanmiddag de teken-injectie opgehaald en laten inenten bij de dokter. Voor de aardigheid heb ik er even bijgezocht wat de eerste twee injecties in Nederland kostten: respectievelijk € 73,00 en € 60,25. En in Hongarije: ft. 2.914 = € 11,00! Dat is nog niet eens 1/5 van wat ik in Nederland betaal! Ik betaal alleen voor de injectie en de dokter is gratis.

Om 19.15 is het weer Hongaarse les. Die Regina wordt met de keer strenger zeg! Het wordt nu ook al huiswerk maken en inleveren bij de juf. Omdat ik maar de enige leerling ben, lijkt het me ingewikkeld om het van een ander over te schrijven.

Maar zonder dollen: het Hongaars is een boeiende taal! IK merk dat ik steeds meer woorden kan brabbelen, lezen en verstaan. Ook het leggen van combinaties begint te komen.


wo 29-11-2006

Om 9.00 uur een afspraak bij de Kamer van Koophandel in Veszprém een afspraak. Ze zijn blij met mijn komst, omdat zij ook niet weten hoe ze bedrijven naar Nederland moeten helpen.
Ik ga een stukje aanleveren voor de krant. Eén keer per maand komt er een bijlage van de Kamer van Koophandel bij de plaatselijke krant. Daar komt de eerstvolgende keer een artikel van mij in te staan!

De rest van de ochtend werk ik aan van alles en nog wat. Om 13.00 uur stap ik in de auto naar Budapest. Tegen 15.00 uur daar en na uitgepakt en geïnstalleerd te zijn gaan we (Tom de Smet en ik) naar Centrál Kávéház. Even later komt ook Mária Ballendux.


Om half 6 gaan we met de tram naar Palace of Arts (Budapest IX. district, Komor Marcell u. 1) waar het networking event plaatsvindt. Het wordt een gezellige avond met veel kletsen.


do 30-11-2006

Om 10.00 uur heb ik met Éva Fodor afgesproken in Gerbeaud, de meest sjieke cukrászda van heel Budapest. Echt geweldig om daar te zitten.

Na het bakkie gauw spullen gaan halen en naar Gyál. Daar zit een fabrikant van fitness-apparatuur die graag naar Nederland wil exporteren. Het gesprek loopt super en ik heb er goede hoop op dat zij de eerste betalende klant worden.

Om 17.00 uur ben ik terug in Balatonkenese. Eten maken en nog even wat werken.


vr 01-12-2006

Paul is vandaag jarig! 12 wordt ie!

Vandaag gewoon gewerkt. Wat gebeld, aan productsheets gewerkt, een paar foto's gaan maken in Veszprém. Niks bijzonders eigenlijk.


Om 18.00 uur gaan we naar Edit, die is jarig vandaag.
Ik heb een boeket laten maken bij de plaatselijke bloemwinkel. Ik had nog een paar klompjes liggen, waarvan ik wilde dat ze die in een boekt verwerkte. De dame begrijpt het allemaal niet echt en ik bel dan ook Lajos om te hulp te schieten. Hij legt een en ander uit en het lijkt goed te gaan. Om 16.30 is het klaar.

Aan de klompjes hing een echtheidscertificaat toen ik ze wegbracht. Toen ik de bloemen haalde, was dat helaas weg. Ik vroeg er om en er ontstond een lichte paniek in de tent. Waar is dat gebleven? Wat mij betreft jammer en dan doen we het maar zonder. Later blijkt dat Zoltán nog na mij is binnengekomen bij de bloemenwinkel en dat hij 2 dames op hun knieën op de grond aantrof op zoek naar een echtheidscertificaat! Hoe kon Edit nou gaan geloven dat ze écht uit Nederland kwamen en niet uit China.

Het is nooit meer gevonden!

Al met al is het een leuk kado geworden denk ik zo maar.


za 02-12-2006

Vandaag de hele dag boven mij Hongaarse boeken gehangen. Juf Regina was streng en heeft me vor morgen een boel huiswerk opgegeven. Het is heavy!

Tevens heb ik me zitten verafschuwen over de wereld waarin we leven. Gisteren is de 8-jarige Jesse Dingemans in Hoogerheide in zijn school vermoord. Waar gaat dit over in de wereld? Waar zijn we in vredesnaam in terechtgekomen? Ik maak me boos, maar dat heeft niet veel zin. Ik word accuut voorstander van de doodstraf: hangen dit soort kerels.


Vanavond naar een concert van het Mendelssohn Chamber Orchestra in Veszprém.

Ik ben geloof ik nog nooit naar een echt klassiek concert geweest. Er werd vanavond Bach, Hayn en Grieg gespeeld. Tóch een hele ervaring en belevenis moet ik zeggen. Als je de musici ziet spelen is dat erg indrukwekkend.

Na het concert gaan we met z'n allen ergens eten. Erg gezellig, al blijft het Hongaars lastig!


zo 03-12-2006

Vanochtend nog wat aan mijn Hongaarse opgaven gedaan, korter gemaakte broek bij Auchan ophalen en omm 12.00 uur weer Hongaarse les bij Regina. Jezus Mária zeggen de Hongaren dan. Het was niet simpel!

Gauw weer door, want om 15.00 uur gaan we bowlen. Dori is jarig en dat gaan we met z'n allen vieren.
Tussendoor gauw even de zonsondergang over het Balatonmeer gefotografeerd. Blijft mooi!
's Avonds nog even wat werken, morgen is het érg vroeg op! Ik heb om 8.30 bij de luchthaven in Budapest afgesproken. We gaan naar Gyöngyös. Dat wordt om 6.30 uur wegrijden!


(C) 2007 - Alle rechten voorbehouden

Deze pagina afdrukken