Treinreis naar Szentistván

10 juni 2006 (zaterdag)

De afgelopen nacht heeft het vreselijk geregend.

Gedurende de ochtend houdt het op met zachtjes regenen: het spoelt hier nu! Het water komt hier nu (09.45 uur) met bakken uit de hemel.

Al 1½ week is het weerbericht hetzelfde: de komende 2 dagen regen en daarna 25 graden.
Gisteren en eergisteren heb ik twee geweldige dagen gehad met volop zon en nu is het weer bar en boos.
En het weerbericht luidt: de komende 2 dagen regen en daarna 25 graden.

Voor de zon had ik beter eerst in Zweden kunnen zitten (Robert Jaspers en zijn gezin wisten van de hitte niet waar ze moesten zitten) en nu is ook Nederland overladen met goed weer.

Ik heb besloten om met de trein naar Mezökövesd te gaan en daar mijn auto te gaan halen. Mijn lijstje van dingen die ik in Hongarije wil zien en waar ik met de fiets niet kán komen is zo groot, dat ik best een week of 2 à 3 kan overbruggen. Daarna hoop ik dat ik weer ergens een fietstocht kan starten. De gedachten gaan dan uit naar het Balatonmeer.

Ik haal de route met de trein van het internet. Helaas heb ik geen kaartjes bij me van Budapest, dus ga even langs Tourinform (VVV). Kaartjes meegenomen en als een raket naar het station. Het regent inmiddels weer stevig, dus opschieten. Buiten dat zou ik de eerstvolgende trein naar Budapest nog kunnen halen als ik opschiet. Dat lukt.

Aangekomen op het station in Cegléd ontfermt zich een dame over mij, die mij verder begeleidt richting de juiste trein en later mij in Budapest de goede richting naar het goede station zal zetten. Leuk is dat in Hongarije: de treinen vanuit het zuiden van het land en de treinen vanuit het oosten van het land komen op twee verschillende stations aan. Die stations liggen zo'n 2 à 3 kilometer uit elkaar. In de treinplanner staat simpelweg: 'stadsverkeer'. Dat stuk overbrug ik uiteraard al fietsend.


Station Budapest


De trein naar Mezöskövesd is één stevige doorstamptrein die slechts weinig stopt en heerlijk doorgaat. Al met al doet ie er ook nog 1 uur en 3 kwartier over!

Aangekomen in Mezökövesd fiets ik naar Szentistván. De lucht ziet er onheilspellend uit en er dreigt wederom een regenbui. Ik tref de auto schoon en gewassen aan, geweldig! Maar de vrouw des huizes is er helaas niet. Ik ruim de auto in en vertel aan iemand uit de straat dat ik later deze week een keer terugkom om mijn reservesleutel te halen en te betalen. Nog geen 10 minuten later gaat mij foon en ik besluit om gelijk terug te rijden. Sleutel gehaald, betaald, bakkie koffie en een gebakje en weer verder.
Een slaapplaats is snel gevonden en ondertussen verneem ik dat ik morgen weer welkom ben in Eger.


Onheilspellende lucht boven Szentistván


Kilometers

>>>> 10-6   16,9 
>>>> Totaal  568,4 
___________________________  __________________________________________________________ 

(C) 2006 - Alle rechten voorbehouden

Deze pagina afdrukken