HomeNieuwsDossiers & casesSeminarsLiteratuurKennis-institutenAdviseurs & leveranciersLinks

Nieuws:

Nieuwsarchief 2006

Nieuwsarchief 2005

Nieuwsbrieven archief

RSS newfeeds

Algemeen:

Home

Wat is de barcode?

Vraag het de expert

Nieuwsbrief

Contact

Over BARCODE4u.nl

Site map

Rensa verbetert logistieke processen met datacollectiesysteem

In een periode van 3 jaar wijzigde Rensa haar logistieke beheerprocessen en ging van papieren registraties en gegevensinvoer via het toetsenbord ‘achteraf’ over op papierloze registratie. PHI DATA heeft een adviserende rol vervuld in het traject en leverde de hardware en de software-elementen.

Groothandel Rensa (de naam van het familiebedrijf verwijst naar de ruim 50 jaar geleden begonnen groothandel in Rijwielen, Elektra, Naaimachines, Sanitair en Aanverwante artikelen) is in de loop der tijd gespecialiseerd in groothandel voor Verwarming, Ventilatie en Energiebeheer. Voor de distributie beschikt men over dertig vrachtwagens en ca. twintig ‘charters’. Rensa voert circa 45.000 artikelen, waarvan ongeveer 35.000 in catalogus en rond 10.000 voor bepaalde afnemers. De meest gevraagde artikelen – ongeveer 15.000 stuks – zijn uit voorraad leverbaar. In de laatste jaren is het assortiment sterk gewijzigd en gegroeid. Het softwarepakket WES van de firma Centric was aan het einde van zijn levenscyclus. Hierdoor kon de automatiseringsafdeling de software niet verder uitbreiden en/of aanpassen, anders dan met grote inspanningen en bijbehorende kosten. Na een uitgebreid adviestraject en een diepgaand marktonderzoek hebben we besloten om twee nieuwe systemen toe te passen, namelijk het WMS Locus van Centric en het ERP Movex van Lawson, voorheen Intentia, vertelt Hoofd ICT Gerrit Esmeijer.

Bij het nieuwe WMS behoren nieuwe datacollectiemethoden en datacommunicatie. Beiden zijn geschikt voor ketenintegrale tracking & tracing en voorbereid op toekomstige aanpassingen en uitbreidingen.


De oplossing

Het geheel vernieuwde automatiseringstraject is begeleid door een projectgroep onder de naam 'Delphi', waaraan alle bedrijfsdisciplines deelnamen. Uiteindelijk zijn drie leveranciers geselecteerd. De uiteindelijke keuze viel op het door PHI DATA voorgestelde systeem met een WLAN en mobiele terminals, type MC9060 van Symbol Technologies.

De ICT-afdeling van Rensa bouwde samen met softwaredeskundigen van PHI DATA een groot aantal interfaces voor de koppeling van het WLAN en de terminals aan het ERP, WMS en aan de administratieve software (boekhouding, inkoop, verkoop).

Alle vestigingen en afdelingen worden gekoppeld aan het nieuwe ERP, waar alle leveringsorders uit de verkoop- en servicekantoren binnenkomen en daar worden omgezet in orderregels voor het WMS. Alle 80 mobiele terminals van de logistieke medewerkers – ook de 8 bemande hoogbouw- en reachtrucks – worden draadloos voorzien van inslag- of orderverzamelinformatie. Met barcodescanning worden artikelgegevens, locaties en aantallen geverifieerd voor inslag, replenishment en orderpicking. De administratieve diensten krijgen vanuit Locus voorraadgegevens aangereikt, statusoverzichten van orders en inkoop- of bestelinformatie.

De resultaten

De verbeterde beschikbaarheid van voorraadgegevens betekent betere informatie-voorziening aan klanten, verlaging van voorraadniveaus en verbeterde bestelmethoden bij toeleveranciers, kortere orderdoorlooptijden en een hogere leveringsbetrouwbaarheid.

>>>> Bron  » www.phidata.nl