OverzichtContact

Algemeen:

Overzicht

ma 13-11-2006

De vroege ochtend heb ik eerst maar eens besteed om twee artikelen, die al een tijdje in ontwikkeling zijn, af te ronden en in te leveren bij Most Magyarul! en Hongarije in Zaken.

Het eerste artikel is getiteld: "» Seminar: ‘Practical information for a successful entry into the Hungarian market’".
De inleiding daarvan luidt:
Hongarije is ‘hot’! Niet alleen toeristisch, maar zeker ook zakelijk.
Vanaf het bekend worden van de toetreding van Roemenië en Bulgarije tot de Europese Unie per 1 januari 2007, zal ook de belangstelling voor Hongarije nog verder gaan toenemen. Immers Hongarije vormt niet meer de oostgrens van de Unie, maar komt steeds centraler te liggen. Op de oost-westlijn van de Zwarte Zee naar de Noordzee, een afstand van zo’n 2.400 kilometer, ligt Sopron ligt precies in het midden. Op de noord-zuid as van Gdansk naar Athene, eveneens een afstand van 2.400 kilometer, ligt Szeged precies in het midden!Hongarije was en is dus wéér het midden van Europa!


Het tweede artikel is: "» De Vrijheidslaan in Amsterdam: historisch rumoer in de naam van een Amsterdamse laan"
De inleiding daarvan luidt:
Niemand kon in 1922 vermoeden dat de door Berlage ontworpen Amstellaan in Amsterdam nog meerdere malen van naam zou veranderen en daarmee op de golven van de wereld-geschiedenis zou gaan meedeinen.
Zowel in 1945 als in 1956 volgde de naam van de laan het rumoer in de wereld op de voet. De laatste 50 jaar is er beslist geen rust in de wereld, maar de Gemeenteraad van Amsterdam besloot op 14 november 1956 dat de naam ‘Vrijheidslaan’ voor eeuwig verbonden zou blijven aan de bloedige strijd die de Hongaren leverden tegen de Russische tanks. Bij dat feit is op 4 november 2006 op gepaste wijze stilgestaan.

Overigens zijn al mijn artikelen » hier te lezen!

YES!!

Ik heb voor Lajos het eerste bedrijf gebeld (Vos Banketgroothandel in Dwingeloo) en de man was geïnteresseerd om te zien wat Lajos kan bakken en leveren.

Afgesproken dat we eerst foto's sturen van het assortiment en aansluitend monsters.

Het eerste Hongarije <-> Nederland contact is er!


De rest van de dag als een dolle gewerkt en gebeld. Er lag een hele klus op met te wachten, maar gelukkig is alles klaar. Het is weliswaar dik 23.00 uur geweest, maar goed, het is dan toch af!

Morgen de hele dag naar Budapest.

di 14-11-2006

Rubbergranulaat tegels

Vandaag weer een heerlijke dag gehad. Vanochtend eerst een gesprek met Florence van der Biezen van de Dutch-Hungarian Chamber of Commerce. Ik wist inmiddels dat zij ook geen organisatie kende die Hongaarse bedrijven naar Nederland helpt, dus bij komende aanvragen zal mijn naam worden genoemd!

Aansluitend wat rondgehangen op het Heldenplein. Het was jammer dat de accu van mijn camera leeg was, dus zal ik er nog een keer naar toe moeten. Om 12.00 uur was István Horvárth bij de ING en zijn we samen eerst wat gaan eten en vervolgens naar zijn huis gereden. Hij is tussenpersoon voor een bedrijf dat van rubbergranulaat allerlei producten maakt. Ik weet dat een en ander al op de Nederlandse markt beschikbaar is, maar ik wil wel eens weten of zij tegen de Hongaarse prijzen op kunnen. Dat zal ik morgen eens via het internet en de telefoon gaan uitvogelen.
Om 18.00 uur was ik terug in Balatonkenese.

's Avonds nog wat zitten mailen, sites bijgewerkt, aan Lajos laten zien wat een banketstaaf en gevuld speculaas is en overlegd over wat we gaan aanbieden aan die banketgroothandel. Gaan we morgen over verder.

wo 15-11-2006

Beigli in 3 smaken

Vanochtend begonnen met bellen om adverteerders voor RFID4u.nl te werven. Een hele klus, maar zo zal het moeten komen.

Om 12 uur hebben Lajos en ik gekeken naar beigli, dat is een Hongaarse koekspecialiteit die mogelijk iets is om naar Nederland te exporteren. Recept, prijzen, mogelijkheden doorgenomen. Ik zal een productsheet maken.

's Middags aan wat artikelen gewerkt en weer telefoonnummers opgezocht voor RFID4u.nl. Die kan ik vanaf volgende week weer gaan bellen.

's Avonds de eerste Hongaarse les gehad van Regina. Geweldig om zo 1-op-1 gecoached te worden in de uitspraak. Ondanks mijn goede bedoelingen en beste pogingen blijk ik er toch af en toe naast te zitten. Moet niet! Ik moet het nú gelijk goed leren, anders blijft de uitspraak fout gaan.
Een voordeel van het Hongaars is dat letters altijd op identieke wijze worden uitgesproken los van waar ze in het woord staan én de klemtoon ligt altijd op de eerste lettergreep.

Een voorbeeld: in het nederlandse woord 'gegeven' zit drie keer de letter e. Die letter wordt echter drie keer verschillend uitgesproken.

Nu naar het Hongaars: in het hongaarse woord köszönöm (dank u) zit drie keer de letter ö. Die letter wordt steeds hetzelfde uitgesproken. Dit was nog een makkelijk voorbeeld, maar ik verzeker je dat er véél ingewikkeldere woorden zijn!

Al met al een rustig verlopen dag, waarin ik wel heerlijk heb kunnen werken.

do 16-11-2006

500 forint biljet met 1956 opdruk

Vandaag weer een geweldige dag weer geweest!

Om half 8 stond Lajos al aan de deur. Ik had hem gevraagd of hij 500 forint biljet met een 1956 vermelding erop wilde bewaren. Hij had er zelf nog niet van gehoord, maar toen zijn ma gisteren zei: 'kijk eens hier wat ik heb...', was het ook gelijk: 'inleveren!'. Er is ook een 50 forint muntstuk geslagen ter herinnering aan '1956'.

Om 8 uur zat ik in de auto richting Budapest. Een afspraak om 10.00 uur op de Nederlandse Ambassade.
Een geweldig gesprek! Ik hoor niet anders dan dat ik het eerste adres ben waar ze met Hongaarse ondernemers naar toe kunnen.

50 forint munt met 1956 print

's Middags naar het Heldenplein (Hösök tere) geweest. Weet je nog? Dat is dat mooie plein waar ik deze week stond met een lege accu in mijn camera. Ik denk: mooi weer, volle accu, dus foto's maken.
Ja hoor, ik heb iets met dat plein of dat plein met mij! Mocht ik er niet op omdat de Roemeense minister-president op bezoek was en in de schouwburg aldaar zat. Gelukkig mocht ik er na het eten wel op.

Ik heb alle helden individueel op de foto staan. Da's alvast voor m'n boek .... moet even geheim blijven wat!

Hösök tér (Heldenplein) in Budapest

Aansluitend ben ik naar het 'Statuepark' gegaan. Dat is een park aan de zuidrand van Budapest waar een aantal verguisde Sovjet beelden en monumenten naar toe zijn verhuisd. De omschrijving van het park luidt: 'Gigantic monuments from the communist dictatorship'.
Met recht kan worden gezegd dat sommige beelden gigantisch zijn!

Ik ben blij het een keer gezien te hebben. Tot op heden kende ik dergelijke beelden alleen maar van de plaatjes. Ik moet zeggen: een heel typische kunststijl!

» www.szoborpark.hu


Terug in Balatonkenese heb ik weer een heleboel op mijn bordje liggen. Ik ga even bij Lajos kletsen omdat ik graag tegen Valéria of Andrea of wie dan ook mijn Hongaarse uitspraak wil oefenen. Lajos gaat kijken tegen wie ik kan aanpraten.

Lessons in management

Vandaag kreeg ik deze toegestuurd. Ik leuke management les!

Johnny wanted to have sex with a girl in his office, but she belonged to
someone else... One day Johnny got so frustrated that he went up to her and
said I'll give you £100 if you let me have you, but the girl said NO.

Johnny said I'll be fast, I'll throw the money on the floor, you bend down
and I'll be finished by the time you pick it up. She thought for a moment
and said that she would have to consult her boyfriend, so she called her
boyfriend and told him the story.

Her boyfriend says ask him £200, pick up the money very fast, he won't even
be able to get his pants down. So she agrees and accepts the proposal. Half
an hour goes by and the boyfriend is waiting for his girlfriend to call.
Finally after 45 minutes the boyfriend calls and asks what happened.

She said: "The bastard used coins"

Management lesson: Always consider a business proposal in its entirety
before agreeing to it and getting screwed!

vr 17-11-2006

Het is al weer de laatste dag van de week. Ik kan niet anders zeggen dan dat het supersnel gaat. Aan de andere kant gebeurt er ook vreselijk veel!

Vandaag heel veel openstaande punten afgehandeld. Onder meer met de Nederlandse Kamer van Koophandel in Eindhoven gebeld. Daar zit iemand die namens de KvK in Nederland Hongarije al aandachtsgebied heeft. Ook zij weten niemand die bedrijven van Hongarije naar Nederland helpt.

Vandaag vielen de eerste twee doorverwijzingen van de Chamber of Commerce in Budapest binnen. Maar eens kijken wat we daarmee kunnen!

Aan het einde van de middag ben ik even op en neer naar Balatonfüred gereden. Op de terugweg belde Lajos met de boodschap dat
zijn vrouw en haar vriendin om 17.00 op mij staan te wachten om naar het zwembad en de sauna te gaan.

Van 17.00- 20.30 in de gebadderd, in de sauna en wirl-pools gezeten en daarna bij Edith thuis eten én natuurlijk een pálinka wegwerken! Hoort erbij zullen we maar zeggen. Je bent Hongaar of je bent het niet!

Nog even deze site bijwerken en dan ga ik mijn mandje in.

za 18-11-2006

Het is vandaag zaterdag en dus weekend. Laat ik het werk maar even laten liggen en even wat vertier zoeken.
Vanochtend eerst wat aan mijn Hongaarse lessen gedaan en daarna gaan shoppen in Székesfehérvár.

De binnenstad is zeker de moeite waard en erg leuk. Goed voorzien van winkels en gezellige straatjes.

's Middags weer wat aan mijn Hongaars gedaan. Immers om 17.30 uur heb ik bij Edith afgesproken om daar woordjes te komen oefenen. Ze zal me helpen bij de uitspraak. Het is heel goed dat ik dat doe, omdat inderdaad bepaalde klanken nét anders zijn als in het Nederlands en die kun je alleen maar van een Hongaar zelf leren.

Om 18.30 worden we bij Lajos en Valéria verwacht. We gaan met z'n allen racletten (gourmetten zeg maar). Leuk is dat om te zien dat dat in ieder land weer anders is. In Nederland gebruiken we verse groenten en vers vlees en hier worden geblancheerde champignons, mais, blokjes ham, kleine blokjes gerookt spek, bruine bonen en dat soort spullen gebruikt. Het pannetje wordt tot aan het randje gevuld, plakje kaas erover, onder het verwarmingselement gezet, enkele minuten wachten en klaar!

zo 19-11-2006

Vandaag ben ik naar Hévíz gereden, het thermaal bad aan de 'onderkant' van het Balatonmeer. Heerlijk is het om daar rond te dobberen in het water dat door vulkanische activiteit wordt verwarmd. Ik ben over de M7 heen gereden en langs Badacsony en Tihany terug. Een lekker tochtje.

Om 3 uur ga ik bij Valérie (Vali) Hongaars oefenen. Gaat steeds beter, al is het hard werken!

Ik dacht dat het vanavond dansles zou zijn, maar dat blijkt niet door te gaan. Om een uur of half 5 komt Lajos vragen of ik meewil naar Székesfehérvár om naar de film » Szabadság, Szerelem (Vrijheid, Liefde) te gaan. Gaat over de strijd in 1956 en de bloedigste waterpolo wedstrijd ooit. Uiteraard ga ik mee!

Van de tekst van de film heb ik natuurlijk weinig verstaan, maar de beeld zorgen absoluut voor dikke tranen. Tranen voor de Hongaren die vochten voor hun vrijheid. Waar bleven wij vanuit het westen? Waarom hebben wij de Hongaren niet geholpen?

Ik vind het nodig om als Nederlander me te verexcuseren naar de Hongaren, ik liep weliswaar nog niet rond op deze aardkloot, maar ik vind dat mijn landgenoten destijds anders hadden moeten besluiten!