OverzichtContact

Algemeen:

Overzicht

ma 20-11-2006

Vanochtend weer zowat half Nederland gebeld (lang leve het gratis bellen via het internet!) om te proberen voor RFID4u.nl advertenties te verkopen. Een vreselijke klus en steeds maar weer: 'nee, misschien volgend jaar'. Maar goed we gaan verder! Als iedereen die gezegd heeft 'volgend jaar' dat ook gaat doen, dan loop ik volgend jaar binnen ....

Samen met Lajos nog gekeken naar een conversieprobleem van plaatjes uit een bestand, maar helaas kon ik 'm ook niet helpen.

's Middags nog even naar Székesfehérvár gereden om te kijken of ze voor mij een pak hadden. Ik heb 4 winkels gehad, maar helaas was er niks van mijn gading bij.

De avond breng ik door boven mijn studieboeken Hongaars.

di 21-11-2006

De hele ochtend is eigenlijk gevuld geweest met 2 heel intensieve en lange telefoongesprekken: 1) met Hidde van Erp aangaande 'Hongarije in Zaken' en 2) met Kees Valstar aangaande een mogelijke opdracht.

Edith

Kees importeert fruit vanuit Hongarije, maar de samenwerking loopt niet best. Aan mij de vraag of ik kans zie om daar één en ander aan te sturen. Ik zal in eerste instantie daar eens een dag naar toe rijden en kijken wat er aan de hand is, aansluitend kijken we verder wat mijn rol zou kunnen zijn.
De middag besteedt aan frutsel werk.

Om 17.00 uur heb ik afgesproken bij Edith om uitspraak te oefenen. Dat gaat inmiddels heel best.

Samen met Regina stevig aan het werk!

Om 19.15 uur heb ik met Regina is Székesfhérvár afgesproken om weer een stap verder te gaan in het Hongaars. Weer één heel klein beetje verder.
Ik begin steeds meer woorden te herkennen! Da's wél leuk, maar ik ken er ook nog zoveel niet! Komt wel.

wo 22-11-2006

Ik heb eerst de boekrecentie Hongaren in Nederland, Nederlanders in Hongarije, vijftig jaar na 1956, gemaakt en ingeleverd.

Het artikel is getiteld: "» Hongaren in Nederland, Nederlanders in Hongarije".
De inleiding daarvan luidt:
In grote lijnen is het boek opgedeeld in twee delen. In het eerste deel gaat auteur Maria Douwes in op belangrijke periodes in de Hongaarse geschiedenis; in het tweede deel van het boek komen, overeenkomstig de titel, Hongaren in Nederland en Nederlanders in Hongarije aan het woord. Aan de hand van de levensverhalen van deze mensen wordt de intense band tussen beide volkeren aan het licht gebracht. Maria Douwes heeft elf in Nederland wonende Hongaren en elf in Hongarije wonende Nederlanders daarin aan het woord gelaten. Ieder verhaal is al even uniek en de moeite van het lezen waard.
Het boek is doorspekt met veel prachtige foto’s onder meer van de Hongaars-Nederlandse fotografe Ata Kando, die onlangs in het Foam in Amsterdam het Erekruis van de Hongaarse regering ontving. De meeste foto’s van de opstand van 1956 zijn nog niet eerder gepubliceerd. Slechts een enkele afbeelding is in kleur, de rest is in zwart-wit, wat een extra dimensie geeft aan dit boek.

Na de middag vertrek in naar Budapest. Ik heb om 16.00 uur met Tom de Smet afgesproken. We gaan in het Amstel River Café boerenkool met worst eten.

Ik arriveer in de stad alwaar ik een parkeerplaatsje zoek. Na wat te hebben rondgereden, vind ik er een en zet daar mijn auto weg. Ik kijk wat in het rond waar de parkeermeter is en loop er op af. Daar staat de parkeerwachter (de meneer die bonnen uitdeelt!) die aan mij vraagt hoelang ik wil staan. Als ik zeg tot morgenochtend 9.00 uur zegt hij: 'Geef maar 500 forint (€ 2,00), dan mag je blijven staan en krijg je geen bon van mij'. Dit is dus je reinste corruptie! ...... maar wel handig!

Het einde van de middag besteden Tom en ik aan kletsen. Gewoon eens van gedachten wisselen over 1000-en-1 dingen.

Om 19.00 uur worden we in het Amstel River Café verwacht. Het is écht Nederlands: jenever, frikandel speciaal, haring, André Hazes en natuurlijk boerenkool met spek en worst.

Het is een gezellige avond. Sommige mensen zijn hier als méér dan 15 jaar in Hongarije, kom ik daar aan met m'n 2 weken!

We liggen laat op bed en de wekker gaat weer op tijd.

do 23-11-2006

Ik heb om 10.00 uur bij Willem van der Vegt van Rynart Transport in Biatorbágy een afspraak staan. De rit er naar toe (de stad uit!) gaat prima. Een klein half uurtje ondeweg en ik ben er.

Leuk gesprek met Willem. Hij laat het bedrijf zien: dat is groot! Dat liet zich al vanaf buiten aanzien, maar een wandeling van de ene kant van het magazijn naar de andere kant is één kilometer(!) en dan staat er aan de andere kant nóf zo iets!

Om 14.00 uur heb ik een gesprek met Éva Pintér van DHV in Budapest. Gewoon even netwerken. Om 15.30 ga ik terug richting Balatonkenese.

Onderweg koop ik bij Auchan in Székesfehérvár vlees en een paprika. Een Nederlandse! Moet je voorstellen in het land van de paprika's!

Net buiten de kassa's zitten nog wat shopjes en daar zitten ineens een winkel met herenkostuums. Tóch even binnenlopen. Ja hoor, ze hebben een mooi en passend pak. Alleen de broek is te lang, maar die zal worden vermaakt.
Zo zie je maar: eerst de hele stad hebben en niks vinden en hier ineens bingo.

Ik maak een prakkie. Omdat Vali van de week gevraagd had wat ik kookte, het rook kennelijk lekker, heb ik nu maar een foto van het eindresultaat gemaakt.

YES!

Ik heb de vliegreis voor Paul geboekt zodat ie op vrijdag 22 december van Amsterdam naar Budapest vliegt en 5 januari gaat ie weer terug. Is ie twee weken in Hongarije!

Hij had zelf al een programma gemaakt van wat ie hier wil zien:
* Balatonkenese
* Tihany
* Hévíz
* Budapest
* Eger
* Puszta

vr 24-11-2006

Eerst weer maar eens een boel gebeld voor RFID4u.nl. En met succes: Symbol doet mee aan de portal. Dat is in ieder geval weer een klein stukje omzet binnen.

's Middags naar Veszprém geweest. Ik had een visitekaartje gekregen van een heerschap dat spiegels en glas slijpt en bewerkt. Op zijn site zag het er geweldig uit, dus maar eens binnenlopen.
Je weet niet wat je ziet en wat je ervoor moet betalen. Dat ze het daarvoor kunnen maken. Op het plaatje hiernaast staat niet de mooiste spiegel, maar het geeft een beeld. Morgen om 14.00 uur ga ik terug en dan gaan we eens even praten.

» www.flott-tukor.hu

Vanavond heb ik anderhalf uur in de sauna en het zwembad gezeten.

za 25-11-2006

Eerst eens gebeld met Mária Ballendux en Tom de Smet.

Artikel over de Waterconferentie verder afgemaakt. Sinds dat ik begonnen ben met schrijven is dit al artikel nummer 8! Gaat hard.

Het artikel is getiteld: "» Water and watermanagement - bilateral round table conference Budapest".
De inleiding daarvan luidt:
Na enkele eerste blikken op de kaart zou je tussen Nederland en Hongarije geen overeenkomsten verwachten die te maken hebben met water. Toch heeft de Hongaar er, net zoals de Nederlander, een absolute haat/liefde-verhouding mee. En dat in meer dan één opzicht.

Aan de ene kant geeft het water van de meren en rivieren Hongarije een adembenemende schoonheid, om nog maar niet te spreken van de heerlijke thermaalbaden waaraan Hongarije rijk is en die aan velen heil en genezing brengen. Natuurlijk mag de uitvinding uit 1829 van de Hongaarse benedictijner leraar Jedlik Ányos niet onvermeld blijven: de sodawaterfles.

Helaas zijn er aan de andere kant van de haat/liefde-verhouding ieder jaar weer ergens overstromingen met veel menselijk leed tot gevolg. Minstens zo erg was de cyanide vervuiling uit Roemenië van de Szamos en de Tisza in 2000 waardoor 80% van de vis in de rivier en in het Tisza-meer stierf.

Om 14.00 uur heb ik afgesproken bij Tóth Csaba om naar zijn spiegels te kijken.

Na terugkomst ga ik eten klaarmaken en zorgen dat ik klaarsta om mee naar het feest te gaan. Het is groot feest in het dorp. Dit heb je nog nooit gezien! Iedereen komt binnen met zijn eigen eten en drinken en hapjes. Er is voor ons voor 13 man één tafel gereserveerd en iedereen heeft wel wat!
Eén heeft een pak melk en een flesje appelsap bij zich. Beide exemplaren gaan rond en iedereen ruikt aan de 'melk' en de 'appelsap'. Pálinka dus! De 'melk-variant' is paprika-pálinka en is zó verschrikkelijk scherp!

Het wordt een heerlijke avond van muziek, dansen, eten en drinken. Aan het slot is een tombola met van allerlei prijzen. Ik grijp er naast.
Om 2 uur lig ik in bed. Zal van korte duur zijn, want om half 8 zitten we in de auto naar Budapest!

zo 26-11-2006

De hele dag zijn Lajos en ik met de mensen van de fotocursus van Lajos in Budapest geweest op foto's te maken. Kijk » hier verder naar het resultaat.

Ik ben voor morgenavond uitgenodigd om avond-opnamen vanaf de Citadel in Buda te gaan maken. Lijkt me gewelidig!