OverzichtContact

Algemeen:

Overzicht

vr 10-11-2006

Vrijdagavond meegeweest naar vrienden van Lajos en Valéria (Lali en Vali zoals ze genoemd worden): Zoltán en Edith en Adrea.

Zoltán heeft een aantal jaren voor Unilever gewerkt en is in die periode veel in Nederland geweest. Aansluitend is hij voor zichzelf begonnen als adviseur beloningsmanagement. Met name houdt hij zich bezig met het invoeren van het ook in Nederland bekende 'cafetarie-modellen' in bedrijven. Hierbij kan de werkgever fiscaal gunstig belonen door bijvoorbeeld het ter beschikking stellen van een telefoon of een auto in plaats van meer bruto-loon.

Ik heb de 'pálinka-test' doorstaan. Er komt dus inderdaad een fles zelfgestookt spul op tafel en zo nu en dan gooit iemand alle glaasjes weer maar eens vol. Leuke gewoonte, die ik met glans heb doorstaan. De eerste avond van mijn verblijf hier, heb ik ook al Unicum leren drinken. Dat moet je niet nippen, maar dat glijdt in één keer naar binnen. Afgelopen zomer heb ik het proberen te drinken en ook mee naar huis genomen, maar ja als je de techniek niet beheerst, wordt het dus niks!


za 11-11-2006

Zaterdag om 11.00 uur had ik een afspraak bij de kapper. Dat is simpel, want dat is twee deuren verder.

Knippen gaat hier in een ongekende rust en nauwkeurigheid. Dat is niet even de heggenschaar erover, afrekenen en klaar. Nee! Daar zijn ze voor Ft. 700 (€ 2,65) gewoon een half uur aan bezig. Kijk zelf maar naar het resultaat.
Het wordt wél dun bovenop!

Szent Márton

Zaterdagavond was de viering van St. Maarten in de Nádas Csárda in Balatonkenese. Ik was er in Nederland al op getipt dat dit een tophappening is in Balatonkenese. En ja hoor, niets te veel gezegd!
Een gezellige avond, van 16.00 tot 22.00 uur, met veel eten en drinken, zigeunermuziek en leuke contacten. Alle gerechten waren bereid met gansenvlees. Heerlijk!

Ik heb aan de avond in ieder geval een mogelijkheid overgehouden om voor zakelijke accountmanagers van de Budapest Bank in het zuid-oosten van Hongarije een presentatie van mijn kennis en kunde te mogen houden. Zal wel niet meer dit jaar zijn, maar in januari.

Ik heb de avond doorgebracht aan tafel met Monika en Árpád Szabó uit Budapest. Zij hebben een weekendverblijf in Balatonkenese en zodoende waren zij hier.

Lajos heeft mijn foto's uiteraard gelijk op » www.keneseinfo.hu geplaatst!

Al bladerend door deze website, kwam ik ook nog een andere bijdrage van mij tegen: ik ben op 4 november geweest bij de onthulling van een plaquette in Amsterdam, waar in 1956 de 'Stalinlaan' door de bevolking is omgedoopt tot '4 November-laan' waarna de gemeenteraad besloot om het 'Vrijheidlaan' te noemen.
Ook hiervan heeft Lajos melding gemaakt op » www.keneseinfo.hu.

zo 12-11-2006

Zondag heb ik eerst uitgeslapen. In de ochtend hebben Lajos en ik gesproken over CombiClip, waarna ik werd uitgenodigd om warm te komen eten bij Lajos en Valéria.
De rest van de dag heb ik aan wat artikelen voor Hongarije in Zaken en Most Magyuarul! gewerkt.

's Avonds heb ik iets gedaan, waarmee ik vriend en vijand weer zal verbazen. Hongarije is voor mij steeds de omgeving waarin ik dingen doe, die ik nooit eerder heb gedaan: ik heb dansles gehad!
In het dorpshuis volgen een aantal inwoners van het dorp een dansles om op een grote dansavond in het dorp op 3 februari de kunsten te kunnen vertonen. Ik ben gevraagd om mee te gaan! Wat denk je daar van?

Wat een ingewikkelde toestand zeg, dat dansen! Mijn danspartner was Andrea, die ik al eerder dit weekend bij Zoltán en Edith heb ontmoet.

Onderstaand een muurschildering in het gebouw. Het is een écht oud-socialistisch gebouwtje (vindt Lajos zelf ook!).