OverzichtContact

Algemeen:

Overzicht

ma 04-12-2006

Om 8.30 heb ik met Horvárth István afgesproken aan een benzinepomp bij de luchthaven van Budapest. Dát is wel vroeg op, maar de reis gaat prima. Geen hinder in het verkeer.

We gaan samen naar een metaalindustrie in Gyöngyös. Ik maak kennis met de eigenaar en aanschouw wat ze allemaal kunnen en doen.

Om 13.30 ben ik terug bij de auto en ga even langs bij Florence van der Biezen van de Chamber of Commerce. Ik heb tijdens het netwerk-event foto's gemaakt en ga even de cd brengen. Even kletsen en weer verder.

Tegen 3 uur ben ik bij Dr. Nagy Laszló. Een in 1956 gevluchte Hongaar die in Engeland woont en 2 appartementen heeft in Budapest. Daar zou ik er één van kunnen huren. Is inderdaad een mooi appartement in het 14e district. Ligt dus erg goed en mooi. Ik geef hem aan dat ik momenteel nog niet weet wat en hoe ik dingen ga doen. Ik heb het nu gezien en beslis later.

Lajos en ik hebben afgespreken in Budaörs om van daaruit naar Szada te rijden. Daar hebben we foto-cursus. Het verkeer door de stad is heftig en we komen dan ook te laat. Geen probleem, want de cursus gaat gewoon een uur langer door. We verkennen de eerste stappen in fotobewerking van RAW-files en met Photoshop.

di 05-12-2006

Business as usual.
Er liggen veel klussen op me te wachten vandaag. Dus hard aan het werk!

Om een uur of half 3 vertrek ik naar Értény. Dat ligt een kilometer of 80 bij me vandaag en daar hebben Rita en Dirk een huis. Rita en Dirk ken ik van de Hongaarse les in Utrecht. Ze zijn een kleine weekje in Hongarije, dus even langswippen.
We hebben heerlijk zitten kletsen en wat hebben ze een leuk huis zeg.

De foto die je hiernaast ziet is de prachtige zonsondergang aldaar!

Hollandse pot gegeten: Dirk maakt in Hongarije altijd zuurkoolstamp omdat ie het spek zo lekker vindt. Die eer valt mij te beurt!

Op de terugweg word ik weer maar eens geconfronteerd met het feit dat je altijd moet doen wat je kop je ingeeft: dat doet die kop namelijk niet voor niets! Dat heeft een functie.

Wat is er gebeurd? Ik neem afscheid en rijd weg. Bij de kerk bedenk ik me dat ik eigenlijk geen goede foto van hen én of van het huis heb voor mijn weblog. Ik twijfel eraan of ik daarvoor terug zou rijden, maar denk: och, dat staat óók gek. FOUT! DOEN! Je kop zegt dat, doe dat!
Waarom? Ik ben een kilometer of 8 á 10 onderweg, belt Dirk op: Jan je bent je rugzak vergeten met .... mijn fototoestel. Had ik bij de kerk nou maar teruggegaan, dan was met maar 300 meter klaar geweest, nu waren het er meer.

Rita wil eigenlijk niet op de foto, maar kan natuurlijk de druk van mijn prachtige verhaal niet weerstaan. Ik beloof haar er iets moois van te maken. Volgens mij heb ik me behoorlijk aan die belofte gehouden.

Als ik thuiskom blijkt dat Sinterklaas ook mij niet is vergeten!

Dank je wel Sinterklaas en Zwarte Piet!

Rúzsa Magdi

In de cd-wisselaar van de auto zit de nieuwste cd van Rúzsa Magdi. Bij een eerder album van haar heette ze nog Rúzsa Magdolna,

Maar goed: er zit nu de cd 'Ördögi Angyal' (vrij vertaald: duivelse engel) en dat is me toch mooi. Dat is weer een heerlijke échte muziek. Ruig en toch erg mooi! Vooral het nummer » 'Még egy dal' [3.530 KB] (vrij vertaald: nog een lied) is werkelijk schitterend. Dat nummer hoor je als achtergrondmuziek van deze pagina!

Maar een paar andere nummers mogen er ook zijn: » Nem vagok jó neked [2.777 KB] , » Ciki ez a helyzet [3.186 KB] en » Nem Baj [2.520 KB] .

wo 06-12-2006

Naar de kamer van koophandel in Györ geweest vanochtend, vanmiddag gebeld voor RFID4u.nl en vanavond naar Regina geweest voor Hongaarse les. Ik ben nu afgedraaid en ga naar mijn bed!

do 07-12-2006

Ik moet naar de ambassade om Paul uit mijn paspoort te laten halen. Zijn eigen paspoort is aangevraagd, maar wordt pas afgegeven op het moment het uit mijn paspoort is uitgeschreven.

Kijk hieronder eens wat een lief manneke!


Nathalie komt gelijk met mij aan. Even een kletspraatje en ze laat Mária even roepen. Ik moet haar even een handje geven. Dan weet ze wie ik ben.

Als kletsend komt er een Hongaars stel binnen dat graag een zeilschool of verhuurbedrijf van zeilboten wil opzetten op de Antillen. De mensen worden aan mij voorgesteld en aan mij de vraag of ik dat weet. Nou ik zal het voor ze uitzoeken. Als service.

Mária heeft tevens een contact uit Nederland dat in Hongarije glas- en metaalproducten wil laten maken. Dat mailtje zal aan mij worden doorgeschoven.


Vervolgens ga ik naar Raskó István. Een bijna 90-jarige man die ik afgelopen zomer in Pécs heb ontmoet. Hij vroeg mij toen of ik foto's van hem wilde maken.

Kijk maar » hier naar een deel uit mijn dagboek daarvan, maar onderstaand heb ik het ook geciteerd.

----- Citaat uit mijn dagboek:

Op één van de pleintjes in Pécs worden we aangesproken door een oude heer. Hij vraagt aan mij of ik duits spreek. Als ik dat bevestig vraagt ie waar ik vandaan kom: uit Nederland. Hij vraagt mij of ik een foto van hem wil maken en of ik die foto aan hem wil opsturen. Hij zegt dat hij goede redenen heeft om mij daar € 10,- voor te willen betalen. Ik heb van alles geprobeerd om de man de € 10,- te laten houden én vervolgens van alles gedaan om het terug te geven, maar het is helaas vruchteloos gebleken. Ik móest het meenemen!
Nadat de foto's zijn gemaakt vraagt hij me of ik het 's Hertogenbosch ken. Hij heeft vanaf eind 1944 in Kamp Vught gezeten en vertelt me hele verhalen over wat ie heeft meegemaakt. Op een gegeven moment stopt ie omdat ie aangeeft de duitse woorden niet meer kent om verder te vertellen. Hij blijkt 90 jaar te zijn en uit Budapest te komen.

---- einde citaat

Als ik aanbel en mijn naam door de intercom zeg, kent hij me direct en of ik verder kom. Hij verontschuldigd zich dat ie nog in zijn pyjama staat, want hij was gisteren pas om 01.30 uur thuis. Een feestje gehad.

Hij blijft perplex dat ik gekomen ben en vindt het ongelofelijk.
Hij vertelt een deel uit zijn verhaal en waarom hij nou in de oorlog in Nederland was. Hij studeerde in 1938 in Budapest. Hitler gaf, na het beruchte akkoord van München met de Engelse buitenlandminister Chamberlain, een deel van Tsjechië terug aan Hongarije. Daarop ging Hongarije de eerste anti-Joden wetten invoeren. Omdat István Joods is werd het hem wat heet onder de voeten en kon hij zijn studie niet afmaken. Daarop is hij naar Luik in België gegaan om daar af te studeren. Op de dag dat Charles de Gaulle in juni 1940 in Engeland aangeeft dat Frankrijk deze slag wel heeft verloren maar de oorlog zal winnen, krijgt István zijn diploma.

Aansluitend komt hij in contact met mensen die, naar later zal blijken, tot het verzet behoren. Hij wordt op enig moment gearresteerd en gevangen gezet. Komt uiteindelijk in Nederland terecht en wordt in 1944 gevangen gezet in Kamp Vught. Daar komt hij terecht enkele dagen nadat het kamp door de Duitsers is ontruimd en alles naar de gaskamers is gebracht. Er zijn alleen nog Nederlandse vrouwen en kinderen achtergebleven.
In dezelfde oorlogsjaren wordt de familie van István vanuit Pécs naar Auschwitz gedeporteerd om daar te worden vergast.

István belandt uiteindelijk in Mauthausen waar hij officieel (ik heb de documenten gezien) wordt ontslagen door de Duitsers. Op die manier ontsnapt hij te nauwernood aan de dood.

István vertelt nog dat zijn hele leven van allerlei geluk aan elkaar hangt.

Over zijn latere leven vertelt hij dat hij een zoon heeft van bijna 60 en dat hij op zijn 50e is opnieuw getrouwd met een 23-jarige dame. Daarmee heeft ie een zoon van nu 27 jaar. Uiteindelijk, zo vertelt ie, heeft ie voor zijn vrouw een andere man gezocht. Hij vond zichzelf te oud voor haar.

Als klap op de vuurpijl laat ie een magazine zien waarin hij met foto's staat en een groot artikel (tevens aangekondigd op de voorpagina!) dat deze heer op zijn 90e altijd nog in trek is bij de dames en nog van de dames kan genieten.

Het Hongaarse liedje 'Most élsz!' (leef nu!) gaat voor deze heer zeker op.

Ik beloof hem zeker nog eens op te zoeken. Sowieso gaat ie een afspraak met zijn zoon voor mij arrangeren.

Nou ja, de rest van de dag valt natuurlijk hierbij volledig in het niet. 's Middags een afspraak in de stad om te praten over groente en fruit. 's Avonds nog wat werken en dan zit de dag er weer op.

Ik heb voor Paul een kaartje gemaakt waar we in de Nieuwjaarsnacht slapen en vanaf welk punt we naar het vuurwerk boven Budapest gaan kijken.
Paul heeft het maar druk hoe en wat voor vuurwerk hij nou zal kunnen kopen in Hongarije.

Klik op de kaart voor een vergroting

vr 08-12-2006

Vandaag een suffe dag. Veel gewerkt en 's avonds naar de sauna, bad en solarium.

Niks te melden eigenlijk.

Weer wel een oud idee uit de sloot gehaald en verder ontwikkelt om de huizen van lokale makelaars op een nederlands-talige site te gaan zetten. Bouwbedrijven erbij. Servicepakket erop en kijken wat het wordt. Moet ik nog maar eens uitdenken verder.

za 09-12-2006

Vandaag geprobeerd om een heel hoop werk wat hier allemaal nog lag (zowel zakelijk als persoonlijk) weg te werken. Ik heb een was gedaan, gestreken, de afwas van de afgelopen week en ga zo maar door. Om 17.00 uur ben ik in de hoek van de bed/bank gaan zitten en heb 3 kwartier mijn oogjes verschoten.

Ik heb vanavond maar eens uitgezocht wat er in Hongarije allemaal gebeurt met Oud en Nieuw. Lees » hier maar verder.

zo 11-12-2006

Vandaag de hele dag fotocursus in Szada (net ten noorden van Gödöllő).

's Morgens zijn we begonnen met studiofotografie, waarvoor Gábor zijn hele hebben en houwen had meegebracht. De hele ochtend ananas, appel, sinasappel en dat soort dingen op de plaat zetten en 's middags met Photoshop CS aan de gang. Dát is een mooi pakket zeg! Ik hoorde iedereen wel over 'dat moeten we ff fotosjoppen', maar zo ga ik het nu ook zeggen!

Kijk hieronder maar naar een paar plaatjes met de resultaten.

Gábor - de cursusleider
(» www.kg-photo.hu
Het klasje in de school van Szada.