Heen- en terugreis
De fietsroutes
Budapest
Leuke reacties

Privé kamers

Het Hongaarse "Kamer met ontbijt" (fizetovendeg szolgalat) is leuk om het land goed te leren kennen en nog steeds relatief goedkoop. De prijzen variëren van 1200 tot 2500 Ft voor een eenpersoonskamer en van 1500 tot 4000 Ft voor een tweepersoonskamer. De prijs hangt voornamelijk af van de kwaliteit (1e, 2e of 3e klasse). Privé kamer rond het Balatonmeer zijn iets duurder. Eenpersoonskamers zijn bijna niet te krijgen. Als u minder dan vier nachten blijft moet u vaak 20 of 30% meer betalen. Privé kamers worden vaak bemiddeld door reisagenten die het geld aannemen en een voucher geven met het adres van de kamer. Soms krijgt u ook direct de sleutel mee. Als u een kamer aangeboden krijgt die u te duur lijkt, vraag dan rustig een goedkopere. Vaak wordt u dezelfde kamer aangeboden maar voor een lagere prijs. Ook even rondkijken helpt. Per plaats zijn vaak meerdere tussenpersonen actief.

Als u een privé kamer huurt deelt u het huis vaak met een Hongaarse familie. De toiletten zijn vaak gezamenlijk, maar verder is er vaak een mogelijkheid om uw ruimte af te sluiten waardoor u privacy krijgt. Alle 1e en sommige 2e en 3e klas kamers hebben gemeenschappelijke keukenfaciliteiten. In Budapest zijn vaak alleen kamers beschikbaar wat verder van het centrum maar er is prima en goedkoop openbaar vervoer.

Soms wordt u benaderd met het aanbod van een niet officiële privé kamer. De prijzen die gevraagd worden zijn vaak hoger dan van officiële kamers. Bovendien kunt u nergens klagen als het minder goed bevalt. In toeristische centra kunt u kijken naar bordjes met het opschrift: ‘szoba kiado’ of ‘Zimmer frei’, waarmee de beschikbaarheid van de kamers wordt aangegeven.

‘Logeren op de boerderij' is in Hongarije minder ontwikkeld dan bijvoorbeeld in Slovenie. De meeste plaatsen liggen echt afgelegen maar de prijs is prima: vanaf 350 Ft per persoon. De HTB geeft een "Village Tourism catalogue" uit die beschikbaar is via Tourinform bureaus, waarin een lijst staat van boerderijen die betalende gasten ontvangen.

Bron: www.hongarijevakantieland.nlPrinterversie

Home | The world is flat | Levenskunst | Dank!