Heen- en terugreis
De fietsroutes
Budapest
Leuke reacties

Kaart

Op onderstaande kaart houd ik de actuele stand van mijn reis bij.


Klik op de kaart voor een vergroting


Verslagen

Hieronder zijn alle belevenissen in tekst opgenomen. Deze zijn per plaats gerangschikt, de bezoekdata kunnen een iets andere volgorde hebben.
Het meest recente stuk staat bovenaan!

Verslag bijwerken en internetten Cukrászda Eleven in Balantonkenese

Hongarije feest 13 augustus 2006 Ter gelegenheid van mijn verjaardag, de terugkomst vanuit Hongarije in Nederland, de reünion met MariŽtte en het feit dat we al in geen jaren een feest hebben gegeven, is er op 13 augustus een heus feest geweest.

 

Vakantie (2e week) in Tiszacsege houden MariŽtte en ik in een vakantiehuisje in een rozentuin. Dat hebben wen voor twee weken gehuurd. Van hieruit zullen we het noord-oosten van Hongarije verkennen.

 

Vakantie (1e week) in Tiszacsege houden MariŽtte en ik in een vakantiehuisje in een rozentuin. Dat hebben wen voor twee weken gehuurd. Van hieruit zullen we het noord-oosten van Hongarije verkennen.

 

MariŽtte komt naar Hongarije om twee weken vakantie te houden en samen na te denken over onze fantastische toekomst.

 

Szentistván doe ik niet voor het eerst aan. Het is het startpunt geweest voor mijn fietstocht en na vreselijke regenval half juni, besloot ik om aldaar mijn auto weer te gaan halen. Ik ben nu terug in Szentistván en te gast bij Femmy en Pieter.

 

Verplaatsing naar het Tiszameer omdat de weersverwachtingen in dit deel van Hongarije slecht blijven en het Tiszameer tot op heden slechts één regendag heeft gekend.

 

Pécs schoonheid is mij door meerdere mensen duidelijk gemaakt. Hier moest ik naar toe! Ik kan de adviezen alleen maar beamen: het is geweldig!

 

Balatonlelle kent een heuse jachthaven met wat grotere zeilschepen. Dit is de eerste plaats die ik aandoe aan de grootste kant van het Balatonmeer, ervan uitgaande dat Tihany het meer deelt in een klein en een groot deel.

 

Siófok kun je écht een badplaats noemen! Hier verwachten ze binnen nu en enkele weken een invasie van toeristen. Nu is het nog erg stil.

 

Badacsony is een bekende witte-wijn plaats aan het Balatonmeer. De druiven groeien tegen vulkanische hellingen die in de zomer volop zonlicht krijgen.

 

Zalaszántó is een klein dorpje net boven Héviz. In de bossen nabij het plaatsje is de grootste Boedistische Stupa buiten AziŽ geplaatst.

 

Héviz is bekend vanwege het thermaal openluchtbad. Dat is een natuurlijk meer van 5 ha. groot en tussen de 2 en 38 meter diep (!), waarin het water in de zomer constant 33 graden is. In de winter is het water 27 graden.

 

Keszthely is een leuke plaats aan de onderkant van het Balatonmeer. Het centrum is gezellig en het kasteel werkelijk prachtig!

 

Veszprém is een middelgrote stad met zo'n 65.000 inwoners. Leuk en gezellig winkelcentrum. De Burcht is erg mooi!

 

Balatonfökajár is de plaats waar de woning van de familie Vosmeijer staat. Ik huur deze woning één week vanaf 20 juni.

 

Tihany is een prachtig oord nét naast Balatonfüred op een schitterende beetje heuvelachtige landtong in het Balatonmeer.

 

Balatonfüred is een mooie badplaats aan het Balatonmeer. Alles wat hier gebeurt, staat in het teken van zeilen en varen. Wat een hoop water!

 

Rit naar het Balatonmeer ging over een afstand van zo'n 260 kilometer van Eger over Budapest naar het Balatonmeer.

 

Rustperiode in Eger dat gaat het even worden. Ik ga wat dingen bezoeken en bekijken, maar vooral even rust houden. De auto zal de komende krappe week het belangrijkste vervoermiddel zijn.

 

Treinreis naar Szentistván wat eigenlijk niet de bedoeling was, maar door de aanhoudende regen besluit ik om 1 of enkele weken met de auto rond te toeren en daarna, als het weer is verbeterd, het fietsen weer op te pakken.

 

Kecskemét is een stad met een geweldig mooie architectuur (Jugendstil en barok) en vele mooie kerken en gebouwen. Een heerlijke sfeer om simpelweg te zijn.

 

Cegléd is een alleraardigste plaats. Met name het centrale plein (Szabadsag tér) met zijn prachtige bomen en mooie kerken en gebouwen spreekt tot de verbeelding.

 

Szolnok is een eenvoudig provinciestadje met weinig erop of eraan.

 

Hajdúszoboszló is een plaats waar slechts één ding te doen is: een gigantisch thermaal bad en zwembad. Ik kon niet tellen hoeveel verschillende baden er zijn, maar ik kan je verzekeren: héél veel!

 

Hortobágy heeft bij mij een brok in de keel bezorgd. Dat ik dit spektakel mee mocht maken. Fantastisch! Zo indrukwekkend!

 

Nyíregyháza is een plaats van circa 120.000 inwoners en heeft een mooi centrum.

 

Debrecen is met haar 200.000 inwoners de 2e of 3e stad van Hongarije (hangt van de bron af). Een stad met mooie gebouwen en een rijke geschiedenis.

 

Tokaj is een lief en sfeervol dorp. Het wordt omgeven door vele wijngaarden en uit deze streek komen veel bekende wijnen.

 

Lillafüred is een alleraardigst bergplaatsje boven Miskolc. Leuke trip met een smalspoortreintje.

 

Miskolc zal ik me blijven herinneren als een troosteloze stad. Een stad die in de communistische tijd uit de grond is gestampt. Veel woonblokken en oude industrieŽn. Eén ding is hier prachtig: het thermaalbad in de grotten. Geweldig!

 

Szilvásvárad is een plaats zo'n 20 kilometer ten noorden van Eger. Ik heb besloten om deze plaats per trein te bezoeken. Uit Szilvásvárad komen de Lippizaner paarden die onder meer in de Spaanse rijschool in Wenen worden gebruikt.

 

Eger is de eerste ietwat grotere stad die ik aandoe. Werkelijk een beauty! Eén van de fijnste plaatsen op aarde om te zijn.

 

Tiszafüred is de eerste halteplaats. Elke reis begint met de eerste stap - De eerste rit voert naar Tiszafüred, een tocht van normaal gesproken 25 kilometer. Helaas stond er een oversteek over de Tisza op mijn kaart, die er in werkelijkheid niet was. Hierdoor werd het een tocht van 50 kilometer.

 

De reis begint op donderdag 18 mei 2006. Om 8.30 uur wordt koers gezet naar Hongarije!

 

De voorbereidingen voor de reis starten op 21 april 2006, direct nadat ik heb besloten om de wijde wereld in te gaan. Lees hier maar eens hoe dat verder in zijn werk is gegaan.

 


Printerversie

Home | The world is flat | Levenskunst | Dank!