Heen- en terugreis
De fietsroutes
Budapest
Leuke reacties

2 juni 2006 (vrijdag)

Vandaag ben ik met de fiets van Sóstógyógyfüdõ naar Nyíregyháza gegaan om vervolgens daar met de trein naar Debrecen te gaan. Het weer was té slecht!

De treinreis omvat een kilometer of 50 en duurde zo'n 3 kwartier. Met de fiets in de trein is geen probleem, opnieuw hier aardige mensen die zeer bereidwillig zijn om te helpen (wederom wat prijsinformatie: met fiets kostte dat 538 forint = € 2,18). Volgens mij is de afschrijving op mijn fiets voor een afstand van 50 kilometer hoger als die € 2,18. Ergo: ik kan dus goedkoper met de trein als met de fiets!
Aangekomen in Debrecen regent het nog steeds.

In Debrecen ben ik hemelsbreed op het verste punt vanaf Breda dat ik gedurende deze trip zal bezoeken.


Treinreis van Nyíregyháza naar Debrecen


Vanaf het station rijd ik het centrum in en al vrij snel heb ik Tourinform gevonden. Ik wil absoluut een kamer of pension dicht bij de stad mét internetaansluiting op de kamer. Het is pokke weer, dus de kans dat ik veel weg kan zijn is niet groot. Ik wil hier minstens tot maandag blijven.

Tourinform zoekt en heeft een pension gevonden. Bij aankomst blijken ze geen internetverbinding te hebben, niet getreurd, want ik wordt zo naar de buurman geleid. Daar is wel een internetverbinding, maar die is met geen geweld aan de praat te krijgen. Vervolgens wordt ik naar de overkant van de straat gestuurd (Centrum Pánzio) (www.panziocentrum.hu) en ja hoor hier werkt het.

Fiets gaat in de tuin, ik heb vandaag slechts 11,5 kilometer gefietst. Dat was geen feest in de regen.

Om circa 14.00 uur zit ik op mijn kamer. Even de site bijwerken en daarna de stad in. Werkelijk een prachtige stad (zeker als de zon schijnt), maar wat komt er een vreselijke bak water uit de lucht zetten zeg!

Mijn bril is het tóch weer aan het begeven en ik heb in de stad een andere uitgezocht, want dit wordt écht niks! Morgen is ie klaar!

Om een uur of half 10 gaat de skype telefoon. Hé dat is leuk, telefoon uit Zweden: Robert Jaspers.
Robert is de oude buurjongen van het Mgr. Nolensplein. We moeten dan wel terug naar de periode 1960-1980, méér dan 25 jaar geleden! Hij woonde met zijn gezin in Sebaldeburen om te wennen hoe het is om héél ver van Breda te wonen en zijn een jaar geleden naar Zweden verhuisd. Het schijnt te zijn dat de reis naar zijn huis in Zweden korter duurt als die naar Sebaldeburen.

Sinds een paar jaar heb ik weer contact met zijn zus Annelies (via Wim Mol) en zo weten Robert en ik ook weer van elkaar waar we zitten.

Met wat tussenpozen, omdat Skype er af en toe uitvloog, zeker een uur zitten bijkletsen.

Zo maar een leuk plaatje

3 juni 2006 (zaterdag)

Ontbijten en de stad in.
Het weer ziet er goed uit al zijn de vooruitzichten nog niet echt best.

Ik ben op tijd in de stad en ga eerst naar de Gereformeerde Grote Kerk. Aan de buitenkant een imposant gebouw, maar binnen wat kaal. Ik heb ook in Szilvásvárad een gereformeerde kerk gezien en die was niet zo saai en kaal eigenlijk. Kennelijk doen ze dat in de katholieke kerken anders (komt zo).

In de Gereformeerde Grote Kerk geweest en in één van de torens geklommen. Dat is wel een leuk gezicht over de stad. Maar ook dan komen de woonkazernes weer in beeld, zoals ze daarop in het voormalige oostblok zo'n patent op hebben! 'Plattenbau' noemen ze het in de voormalige DDR.

Piac Utca

Debrecen - Gereformeerde Grote Kerk


Aansluitend ga ik naar de opticien om mijn bril te halen. Die is inmiddels klaar. Hij is wat groot ten opzichte van m'n vorige, maar helaas ging dat niet anders. Ik zie alles prima! Niet mopperen dus. Ik ben blij dat ik weer wat aan bril op m'n neus heb!

Ik ga naar de Katholieke Sint-Anna Kathedraal. Die had ik al zien staan toen ik van het station naar Tourinform fietste en ik hem de torens vanuit de gereformeerde kerk gefotografeerd.

Die kerk is van binnen veel imposanter als de gereformeerde kerk. Helaas is het er binnen zó donker (ze kennen relatief weinig ramen in de kerken hier), dat fotograferen niet mogelijk is. De stijl op de inrichting doet wel denken aan de Zuid-Duitse kerken.

Ik sjouw de stad nog eens van links naar rechts door en ga even bij Tesco kijken. Een echte hypermarkt, die 24 uur per dag, 7 dagen per week open is, maar waar het op zaterdagochtend, net als bij ons, gewoon een gekkenhuis is.

New look: Hungarian style!

Klik op de afbeeldingen

Klik op de afbeeldingen

Ik ga even terug naar het pension. Ik heb immers al de hele ochtend rondgelopen en even zitten met een boekje is ook niet weg. Buiten dat betrekt het weer.
Op mijn kamer doe ik een handwasje. Moet ook gebeuren. En ondertussen begint het voor de verandering maar eens te regenen om de rest van de dag niet meer op te houden.

Ik heb een kleine 3 kwartier met Annelies Jaspers bij zitten kletsen. Het was de bedoeling om voor mijn vertrek naar Hongarije nog bij Annelies te gaan eten, maar door wat strubbelingen is er dat niet meer van gekomen. Houden we nog maar tegoed.

Na het avondeten spoel ik de was uit. Hoe ga ik die droog krijgen!

De avond breng ik lezend op mijn kamer door.


4 juni 2006 (zondag)

Vandaag niet veel gedaan. Althans voor 'normale' mensen. Voor mij is het heel wat!

Ik heb namelijk 3 uur in het thermaal bad van Debrecen gelegen. Ook een geweldige ervaring. Er zijn in totaal 8 bassins met water dat varieert in temperatuur van 20 tot 40 graden! Echt heel relaxed!

Verder heb ik even energie van me afgeschud door een half uur in de regen dwars door Debrecen te fietsen en 's avonds tussen wat buien door even de stad ij geweest om te eten.

Om 19.00 uur op m'n kamer terug en een fles Egri Bikavér laten komen. Héél decadent om een fles wijn in een pension te laten komen: 1.200 forint (€ 4,85). Daar koop ik 'm bij Albert Heij nog niet eens voor!

Robert belt weer even vanuit Zweden om te melden dat hij toch echt Robert heet en geen Rob zoals ik ooit via 'n tam-tam had vernomen. Het blijft geweldig om gratis via internet telefoonverbindingen tussen Zweden en Hongarije te hebben. Mijn routeplanner geeft aan dat van Debrecen naar Gunnarskog toch zo'n 2.097,4 kilometer is!Klik op de afbeeldingen

Kilometers

>>>> 2-6 t/m 6-6  32,1 
>>>> Totaal  429,2 
___________________________  __________________________________________________________ 

Hajdúszoboszló <

De voorbereidingen >

Printerversie

Home | The world is flat | Levenskunst | Dank!