Heen- en terugreis
De fietsroutes
Budapest
Leuke reacties

5 juni 2006 (maandag)

Het weer zag er vanochtend minder slecht uit als de rest van de dagen.

Op www.elvira.hu blijk je de dienstregeling van alle treinen van Hongarije te kunnen zien. Eén trein gaat om 7.20 uur, dat vind ik wat vroeg en de volgende gaat om 11.20 uur. Dat vind ik eigenlijk wat laat.
Maar ja, dan die van 11.20 maar.

Een boemeltje van 48 minuten over een afstand van 42 kilometer van Debrecen naar Hortobágy. Onderweg zie je wat de echte poesta betekent. Eén grote platte vlakte met geen boom of niks te bekennen. Helemaal niks!

Dit is nou de Poesta!

De treinreis


Voor de zekerheid heb ik de fiets maar mee in de trein genomen, kost me maar € 0,80 extra, dus beter mee verlegen als om verlegen. In Hortobágy aangekomen blijkt dat geen overbodige luxe te zijn. Het station (nou ja station da's misschien een groot woord, zeg maar de locatie waar de trein stopt) ligt ver buiten het dorp zelf.

De paardenshow en een leuke braderie achtige markt is één dorp verder, in Mata. Toch handig zo'n fiets. Op het weggetje ernaar toe is het één grote chaos. Auto's kunnen niet meer voor of achteruit.Op het marktje is van alles en nog wat te koop. Je kent dat wel van hamburgers, t-shirts tot aan de typisch plaatselijke dingen. Ik koop een zweep en iets te eten. Ik heb geen idee hoe hetgeen heet wat ik op de foto hiernaast in mijn handen heb (naschrift 30 juni 2006: Kürtöskalács), maar dit is een holle gebakken deegkoker met vanillesuiker. Dat kun je hier overal kopen en smaakt heerlijk!

Kürtöskalács

Marktje in Hortobágy


Ik kom om kwart voor één aan bij de 'arena' waar om één uur de show gaat beginnen. Er is een drukte en rumoer met paarden, koeien, karren en weet ik veel wat al niet meer. Om 13.00 uur komt dat allemaal de arena in. Allemaal wagens en karren die in vervlogen tijden over de poesta hebben gereden.

De karren gaan weg en de ruiters met hun typische blauwe kledij blijven achter ze rijden hard met die beesten en het mooiste zijn de 5-spannen (3 voor en 2 achter) waarbij de menner op de laatste 2 paarden staat.

5-span

Klik op de afbeeldingen

Mooie plaat


Als je denkt dat je alles gehad hebt, blijven er een stuk of 5 paarden met Kozakken in de arena achter en dán gaat het mooie spektakel pas echt beginnen!

Wat die lui doen met paarden is ongekend! Alles gaat in galop. Ze hangen naast de paarden, hangen er onder, zitten achterste voren, hangen aan de nek, liggen er dwars over, rapen een petje op. Werkelijk te gek!

Geweldig om dat te mogen beleven!


Klik op de afbeeldingen

Hier hangt de ruiter onder zijn paard! Let even op dat handje bij de singel!

Tot slot maak ik natuurlijk nog een paar foto's van de Negenbogenbrug. Deze brug komt voor in het Hongaarse volkslied en is daarom een drukbezochte plek.


De Negenbogenbrug


De reis begint <

Nyíregyháza >

Printerversie

Home | The world is flat | Levenskunst | Dank!