Heen- en terugreis
De fietsroutes
Budapest
Leuke reacties

1 juni 2006 (woensdag)

Bij het vertrek uit Tokaj zag het er niet mooi uit. Een dikke bewolking hing over Tokaj, maar tóch besluit ik om 9.00 uur om weg te gaan. Ik heb 3 mogelijke routes uitgestippeld en moet na een kilometer of 9 gaan beslissen welke route ik neem. Ik kies de snelste en daarmee de ongezelligste omdat het weer er niet beter uitziet.

Het wordt een tocht van 42,2 kilometer rechte weg naar Nyíregyháza.

Ik kom aan in de meest oostelijke plaats die ik ooit in mijn leven heb bezocht!

Bij aankomst zoek ik uiteraard weer als eerste Tourinform. Ook hier word ik netjes geholpen en krijg de toeristische info mee. Het komt erop neer dat het een leuke stad is om te zien en dat er een kilometer ten noorden van de stad een openluchtmuseum en een thermaalbad is. In Sóstógyógyfüdõ om precies te zijn. Daar wordt ook een kamer voor mij gevonden.

Ik vraag bij de buurman van de Tourinform (een opticien) of hij mij bril kan maken. Hij momt met zo'n zelfde soort antwoord dat het een week gaat duren. Plots krijgt hij een ingeving en wijst mij naar een kilometer verderop in de stad waar een horlogemaker zit. Ik krijg het winkeltje niet in één keer gevonden, dus er moeten weer wat Hongaren bijspringen. We weten toch immers allemaal dat 'karóra' het Hongaarse woord voor horloge is. Het wordt natuurlijk lastig als ze daar weer ineens 'óra' van maken én het een winkeltje blijkt te zijn van anderhalve meter in het vierkant.
De dame van het winkeltje kijkt, spreekt geen woord anders als Hongaars, en vraagt: titanium? Nadat ik mijn schouders heb opgehaald wordt m'n bril uit elkaar gehaald en begint ze er aan.
Ja hoor! Na een paar minuten heeft ze het gefikst. Der blauwe lak is er natuurlijk af van het lassen, maar daar smeren we op z'n Hongaars gewoon wat zwart op. Zo'n € 6,00 verder (1.500 forint) kan ik mijn bril weer op!

Nadat ik de kamer heb gevonden, het is 13.30 uur en het zonnetje begint zo waar te schijnen, ga ik naar het openluchtmuseum. Erg leuk om te voelen hoe het leven op de poesta eruit gezien moet hebben. Hebben ze écht mooi gemaakt! Vervolgens ga ik een uurtje in het thermaalbad liggen. Ik blijf het zeggen: heerlijk!


Het openluchtmuseum van Nyiregyháza (serie 1)


Het openluchtmuseum van Nyiregyháza (serie 2)


Om 16.30 uur pak ik de fiets en waag de tocht terug naar de stad. Inmiddels is het best lekker weer geworden. In de stad is het nog druk en gezellig. Ik hang er wat rond.

Vervolgens zoek ik de hotspot die tevens etterem (restaurant) is, da's handig: 2 vliegen in een klap.
Na het eten en de hoognodige dingen op internet ga ik terug naar mijn kamer en werk het verslag van vandaag bij.


Enkele plaatjes uit Nyiregyháza


2 juni 2006 (vrijdag)

Vanochtend om 8.30 uur vertrokken vanuit Sóstógyógyfüdõ naar Nyíregyháza gegaan om vervolgens daar met de trein naar Debrecen te gaan.
Het weer was té slecht!


Kilometers

>>>> 1-6  60,9 
>>>> Totaal  397 
___________________________  __________________________________________________________ 

Hortobágy <

Badacsony >

Printerversie

Home | The world is flat | Levenskunst | Dank!