Heen- en terugreis
De fietsroutes
Budapest
Leuke reacties

26 mei 2006 (vrijdag)

Vandaag vertrek ik om 8.10 uur vanuit Eger in de richting van Miskolc. Ik weet dat het landschappelijk gezien geen spectaculaire tocht wordt. Het wordt een tocht die voor het grootste deel langs de '3' ligt. Een weg die tot voor enkele jaren 'de' snelweg was richting noord-oosten. Nu is het eigenlijk verboden voor fietsers, maar als je links kijkt, kun je rechts niet zien dat er een verbodsbord staat. Toch?

Maar het kan helaas niet anders:
- een noordelijkere route kan niet, want die ligt dwars door de bergen;
- een zuidelijkere kan niet, want daar ligt steeds de nieuwe snelweg, de 'M3', in de weg;
- veel alternatieve routes (zonder klimmen of mijlen ver om) zijn er helaas niet.

Over de tocht zelf kan ik dan ook eigenlijk weinig zeggen en ik heb ook geen foto's gemaakt. De rit verliep gewoon zonder al te veel problemen.

De totale tocht bedroeg 77 kilometer.

Een troosteloze fabriek bij het binnenkomen

Panoráma Panzió

Tourinform helpt me bij het zoeken naar slaapruimte en beveelt me Panoráma Panzió (www.panoramapanzio.olh.hu) aan. In de binnenstad van Miskolc zal het niet meevallen om iets te vinden en deze Panzió ligt op een steenworp afstand van het Thermaalbad. Ook wat voor te zeggen. Het Panzió ligt 7 kilometer van het centrum verwijderd.

OK, ik rij er naar toe.

Nadat ik ben uitgepakt ga ik de universiteit zoeken. Daar is immers een hotspot en ik wil even mijn mail ophalen en deze site uploaden. Uiteraard kom ik eerst weer allerlei mensen tegen die alleen maar Hongaars spreken, maar dat wordt altijd wel geregeld.

Uitzicht vanaf mijn balkon

Bij de 'Informatikai Intezet' wordt László Smid opgetrommeld. Na wat uitleg kan het niet stuk. Ik word in een collegezaal gezet (de rest van het personeel en de studenten zijn natuur al lang naar huis!) en ik mag werken wat ik wil.
Laszlo regelt allerlei briefjes en permissies dat ik mag blijven zitten en dat ik ook zaterdag daar terecht kan. Hij geeft me Hongaars geschreven brieven die ik alleen maar aan de portier hoe te laten lezen.
Grote klasse!

László heeft ook een vraag aan mij, want in november heeft hij een workshop in Someren en vanaf welk vliegveld kom je nou het makkelijkste naar Someren? Alle opties hebben we doorgenomen en vooral even naar het openbaar vervoer gekeken. Zodra hij weet wanneer hij op welk vliegveld landt, zal ik zorgen voor een reisplan voor het openbaar vervoer.

Uitzicht vanaf mijn balkon

27 mei 2006 (zaterdag)

Tegen 8 uur ben ik opgestaan. Het heeft afgelopen nacht geregend en het ziet er nu nog niet mooi uit.
Mijn ontbijtje staat al klaar.

Na het ontbijt wilde ik eigenlijk de stad ingaan, maar de regen hou me tegen. Dan maar naar het thermaalbad. Dat ligt op loopafstand, dus met paraplu is dat geen probleem.

Het ontbijt

Mensen-kinderen! Krijg nou wat!
Dat is écht een geweldig mooi bad. Het hele thermaal-bad is één groot gangenstelsel in de grotten. Allemaal verlicht. Werkelijk super!

In hoofdlijnen zijn er 3 soorten baden: zo'n 20 graden, 27 graden en 35 graden. Het ziet er werkelijk fantastisch uit en het is heerlijk.

Entreeprijs? 1.600 forint (€ 6,50).

Thermaal bad

Na het zwemmen maak ik mijn spullen klaar om eerst langs de universiteit te gaan om de site te uploaden en mijn ma 'hulp op afstand' met windows te geven. Ze kan tot op heden nauwelijks de verslagen in mijn dagboek lezen en dat is zonde. Door middel van skype-bellen kan ik ze sturen naar de plekken waar ze moet kijken.

Veel oefenen met de muis en internet is eigenlijk het devies! Ze kan gaan lezen.

Ik rij rond de middag verder de stad in. Eens kijken wat die te bieden heeft.
Nou: niks! Ik denk dat Miskolc Hongaars is voor mistroostig. Het heeft echt niets.
Het trof om 3 redenen erg slecht:
1) het ís mistroostig;
2) het was vreselijk mistroostig weer;
3) de winkels blijken op zaterdag middag dicht te zijn en je kon een kanon afschieten in de straten.

OK, toegegeven, dan ziet het er allemaal wat minder sexy uit, maar het heeft, jammer voor de mensen hier, gewoon niets.

Op de terugweg kwam ik nog een café tegen met Belgisch bier. Uiteraard wilde ik eens iets meer weten van de uitbaters van de kroeg. Dat móeten wel Belgen zijn en als zo is, dan valt er wat te kletsen. Maar nee hoor: allemaal Belgisch bier, met bijbehorende glazen en bierviltjes, maar beide uitbaters spraken niet één woord over de grens (dus ook geen Duits of Engels)!
Wat doe je dan met een Belgisch café hier?

's Avonds een 'Balaton-meer snoekbaars' gegeten.

Gabi (de uitbaatster van het appartement) vraagt me (via haar dochter Gabriëlla, want die spreekt Engels) of ik nog kleding gewassen wil hebben. Ja, natuurlijk! Ik breng een zakje die nog vanavond gewassen en gedroogd zal worden!

Voor de rest op tijd in bed gaan liggen en boekje gelezen.

Thermaal bad

29 mei 2006 (maandag)

Mijn was ligt keurig klaar, alles netjes opgevouwen! Top! Wat een lieve mensen hier toch allemaal!

Om 8.45 zet ik koers naar Tokaj!Diverse plaatjes Miskolc


Speciaal voor mijn Belgische kijkers!


Kilometers

>>>> 26-5 t/m 28-5   106,3  
>>>> Totaal  252,6 
___________________________  __________________________________________________________ 

Balatonfüred <

Szilvásvárad >

Printerversie

Home | The world is flat | Levenskunst | Dank!