Heen- en terugreis
De fietsroutes
Budapest
Leuke reacties

<<<< Kijk hier voor de 1e week


17 juli 2006 (maandag)


Debrecen

Vandaag brengen we een bezoek aan Debrecen. Debrecen is de tweede grootste stad (eerder had ik ergens gelezen dat het de derde was) van Hongarije.

Vandaag gaan de sandalen aan! Ja, Jan heeft sandalen gekocht! Alweer een bewijs van de andere Jan. Ik heb sinds mijn 3e nooit meer sandalen aangehad. Om de één of andere reden heb ik die dingen ooit afgezworen en was ik ook nooit meer van plan die te gaan dragen. Vraag me niet waarom, maar ik had nog liever in elke schoen een liter zweet, dan dat ik ook maar aan sandalen zou denken. Vanaf nu dus! En leuk dat ze zijn. Kijk maar.

Als eerste bezoeken we een antiekzaak waar Mirjana ons naar toe heeft gestuurd. Ze adviseerde ons om haar naam even te laten vallen. Nou dat deed inderdaad worden: we kregen gelijk koffie en een prachtige brochure aangeboden.

De binnenstad is heel erg mooi, maar niet erg uitgestrekt. Eén van mijn bronnen schreef ergens dat het centrum van Debrecen nooit de status van provincie stad is ontgroeit en daar lijkt het inderdaad ook op. Er is niet veel aan bewinkeling. Nogmaals: het is wél erg mooi!
We slenteren wat door het centrum en tegen het einde van de middag gaan we naar het thermaal bad om even af te koelen.

Als we 's avonds terugrijden, hopen we dat we onderweg wat kunnen eten. Jammer maar helaas komen we op heel de route niets tegen wat open is. Tegen de tijd dat we hebben opgesomd wat er aan eetbaar spul in huis is, vinden we bij Ároktö nog een tent die open is.

Jan koopt sandalen!

Debrecen en onderweg daar naar toe


18 juli 2006 (dinsdag)


Rondhangen in de buurt

Vandaag hangen we wat in de buurt rond. Zijn eerst wat in Tiszacsege waar Mirjana aan Mariëtte de rozentuin rond de kerk laat zien. Aansluitend gaan we de buurt rondom Szentistván en Mezökövesd wat verkennen.

De wegen in Hongarije zijn zeer speciaal. Véél anders dan wij in Nederland gewend zijn. Een gat in de weg is hier geen probleem. Die is er gewoon. Daar heb je maar mee te dealen en er omheen te rijden.
De grote temperatuursverschillen en de vaak hoge waterstanden op de poesta zorgen ervoor dat de wegen het zwaar te verduren hebben.
Overigens is het geen probleem om midden op de weg de auto stil te zetten en op je gemakje een foto te maken. Er komt tóch geen verkeer!

's Avonds gaan we nog gauw een uurtje in het thermaal bad van Tiszacsege liggen en maken we voor ons drieën (ook voor Mirjana dus) een heerlijke salade klaar.

Monument 1914-1918 in Tiszacsege

Typisch Hongaarse wegen


19 juli 2006 (woensdag)


Hortobágy

Na weer een rustig begin van de dag zijn zitten we vanaf 12 uur in een paardenkoets naar de poesta. We wonen een echt toeristische, maar zeker aanbevelenswaardige paardenshow bij.

Het is werkelijk geweldig om te zien wat ze die paarden kunnen leren: gaan liggen, erop gaan staan, laten zitten en uiteindelijk ook nog door de knieën gaan om makkelijk te kunnen opstappen.


Op de poesta


Wijn kopen in Eger

Na de tocht over de poesta gaan we naar Egerzsalók om daar even in het thermaal water te gaan liggen. Zalig en zeer ontspannend is dat!

Vervolgens rijden we naar Szépasszony-völgy ('Tal der schönen Frauen') geweest om wijn te proeven en wijn te kopen. Vervolgens gaan we in de binnenstad eten en genieten we van de heerlijke sfeer van Eger. Iedere avond leeft deze stad!

Wijn uit het vat

20 juli 2006 (donderdag)


Rondhangen in de buurt

We hebben vanochtend afgesproken om bij Huub en Petra in Négyes koffie te gaan drinken. Ik heb hen op één van mijn eerste dagen in Hongarije ontmoet op het terras bij Molnár in Tiszafüred.

Vervolgens kijken we met Evert in Szentistván rond naar wat huizen om aansluitend allebei naar de kapper te gaan.

Ik word geknipt voor een bedrag van maar liefst 800 forint (€ 2,91). Zowat alles zit er dan bij: knippen, föhnen, gel, een poedertje, wat wax. Dus helemaal klaar!

Jan bij de kapper

Bij Mariëtte is het een stuk duurder, maar die zoekt dan ook een model uit een boekje uit en er wordt ook nog een gewassen. Alles bij elkaar voor haar 1.800 forint (€ 6,55).

Tegen het einde van de middag nemen we nog even plons in het thermaal bad van Tiszacsege. We zijn er rond 6 uur en dan mag je kennelijk ineens voor niks binnen. Immers tegen 7 uur worden de kleppen opengezet en laten ze het hele bad leeglopen.

Om half 8 worden we verrast door en heerlijke minestrone-achtige soep die door Mirjana is gemaakt. Als voorgerecht eten we de salade van 2 dagen geleden en als toetje heeft ze een vanille-pudding met kruisbessen topping.

We hebben met z'n drieën weer een heerlijke zwoele kletsavond.

Mariėtte bij de kapper

21 juli 2006 (vrijdag)


Eger

Vandaag brengen we een belangrijk deel van de dag door in Eger met winkeltjes en de stad kijken. Het is écht de mooiste stad die ik gezien heb in Hongarije en de gezelligste. Het leeft hier altijd op straat. Overdag zie je volop schoolkinderen, terwijl op de Dobó tér in de avond altijd mensen zijn.

We kopen het een en ander, eten in de stad, lopen door het park en zoeken 's avonds nog een terras op. Écht een laatste vakantieavond.22 juli 2006 (zaterdag)


Eerste deel thuisreis

Omdat we gisterenavond laat thuis waren, hebben we niets meer kunnen inpakken en moet alles vanochtend. Och, het is niet anders. We beginnen de dag rustig met een koffie in de zon en beginnen dan eens rustig met inpakken.

We worden eigenlijk een beetje buitengeveegd omdat er om 12.00 uur weer nieuwe gasten komen. Om 11.00 uur zijn we ingepakt en klaar en beginnen we aan het eerste deel van de thuisreis. Zowel Mariëtte als ik hebben daar absoluut geen zin in. Laat ons maar lekker in Hongarije blijven! Dat land bevalt ons perfect.

Bij de pont van Ároktö is een marktje waar een standje staat met quilts. Twee vrouwen verkopen die. We zien een hele leuke quilt die we kopen voor 1.800 forint (€ 6,55). Daarvoor kun je in Nederland nog niet eens het garen kopen. Het wisselgeld van 200 forint geef ik aan de vrouwen als fooi. Ze zijn zó blij dat ze me prompt en gequilt speldenkussen in de hand duwen.

Bij één van de hypermarkten onderweg vinden we nog de cd van Rúzsa Magdolna met het nummer 'Most élsz!' [2.404 KB] (Leef nu!). Een prachtig nummer met een geweldige tekst, die écht op ons van toepassing is.Rúzsa Magdolna - Most élsz!

Rúzsa Magdolna

Olvad az idő
Mint a halvány jégvirág
És a tűnő boldogság
Majd véget ér.

Ott állsz egyedül
falevél a dombtetőn.
Álmos holdfény rádköszön,
S elfúj a szél.

Addig van remény
Minden perc ünnepel.
Hisz mindig van remény
Hinni kell ó hidd hát el!

Most élsz!
Most vigyázz,hogy jól csináld,
Mert a legapróbb hibád,
Megbosszúlja önmagát.

Most élsz!
Most örülj,hogy szép a nyár,
Most örülj,hogy van ki vár
És a két karjába zár!

Most!Most!Most élsz!
Most örülj,hogy szép a nyár,
Most örülj,hogy van ki vár
És a két karjába zár.
 
Smelt die tijd
zoals een bleke ijsbloem
En met nadenkende gelukzaligheid
Alsdan ten einde loopt.

Daar sta je alleen
het boomblad op de top van de heuvels.
Slaperig groet het licht van de maan jou,
zo wegwaaiend met de wind

Tot dan is er hoop
Alle minuten feestelijk.
Geloof telkens dat er hoop is
Dat graag willen, ach leef nu!

Leef nu!
Let nu op, wanneer je het goed maakt,
Omdat je tot in de kleinste fout,
jezelf nog meer kunt pantseren.

Leef nu!
Nu blij zijn, wanneer de zomer mooi is,
Nu blij zijn, wanneer de burcht open is
En die 2 in de armen sluiten!

Nu! Nu! Leef nu!
Nu blij zijn, wanneer de zomer mooi is,
Nu blij zijn, wanneer de burcht open is
En die 2 in de armen sluiten!
 

De reis verloopt voorspoedig door Hongarije, midden door Budapest, door Oostenrijk en om 20.30 uur bereiken we Regensburg in Duitsland. We hebben dan 818,4 kilometer gereden en vinden een slaapplaats bij het plaatselijke Ibis hotel. Gegeten hebben we nog niet dus tegen 9 uur gaan we de binnenstad in. Angéla en Csaba uit Tokaj hadden al gezegd dat het een mooie stad was (was een aanlegpunt voor hun reis naar Nederland in juni) en ze hadden foto's laten zien.

Nou ze hebben niets teveel gezegd. Dat is echt een stad waarbij je de middeleeuwse cultuur nog voelt in de nauwe steegjes en leuke pleintjes!

Als we gisterenavond dachten dat het terras in Eger de laatste vakantie-avond was, dan hebben we het mis. Dít is de laatste dag. Wat gezellig!

We liggen om een uur of half 1 op bed. Morgen volgt deel 2 van de reis.

Over één ding zijn we het eens: in tegenstelling tot de Hongaarse steden en dorpen is het hier druk met mensen, zijn er overal auto's, is er overal lawaai, stinkt het. Kortom: we waren gelukkiger in de Hongaarse steden. Het lijkt hier echt wel een mierenhoop.


23 juli 2006 (zondag)


Tweede deel thuisreis

Het tweede deel van de thuisreis is alleen maar kilometers maken. Meer niet. We vertrekken precies om 10.00 uur vanuit Regensburg en komen om net na 5 uur in Raamsdonksveer aan.

Als ik vervolgens later op de avond in Breda aankom, geeft de dagteller 1.577,8 kilometer aan.

Dit is het einde van een heerlijke reis. Het was voor mij een eerste kennismaking met Hongarije. Mariëtte was er in de jaren '80 al eens geweest.

We weten één ding zeker: dit was het begin van wat wij hopen nog een lange verbondenheid met dit prachtige land!


Regensburg 'by night'


Dit is wat wij in de afgelopen periode hebben mogen ervaren:

Csak párosan szép az élet!

(Alleen samen is het leven mooi!)
Balatonlelle <

Printerversie

Home | The world is flat | Levenskunst | Dank!