Heen- en terugreis
De fietsroutes
Budapest
Leuke reacties

4 juli 2006 (dinsdag)

Na een soepel verlopen rit van 230 kilometer vanuit Balatonkenese naar Szentistván (ook door Budapest heen is het erg rustig) kom om half 12 aan bij het huis van Femmy en Pieter in Szentistván.

Even lekker bijkletsen, koffie drinken en naar het gastenverblijf.
Dát hebben ze leuk gedaan! Dát is mooi.

Kijk maar eens naar de foto's! Het hart in de wc-deur is dus een écht hart! Even voor het maximale effect het licht aangedaan!

Szentistván doe ik niet voor het eerst aan. Het is het startpunt geweest voor mijn fietstocht en na vreselijke regenval half juni, besloot ik om aldaar mijn auto weer te gaan halen. Ik ben nu terug in Szentistván en te gast bij Femmy en Pieter.

Morgen gaan we kijken naar de pc van Femmy die als gevolg van een virus wat kuren vertoond.

Er zijn 2 doelen waarom ik hier kom:
1) zon
2) de pc van Femmy

De eerste is er absoluut en in volle omvang. Heerlijk, we genieten weer!

Het gastenverblijfHiernaast staat misschien een wat rare foto, maar toch wilde ik die graag maken, omdat ik deze kraan overal in Hongarije tegenkom. In veel gevallen kennen ze hier boven een wc geen spoelbak, maar een kraan om door te spoelen. Als je dit de eerste keer ziet komt het wat vreemd over, maar hier is het heel normaal. Hoe gek ook, ik moest 'm even op de foto zetten!

Doorspoelkraan

5 juli 2006 (woensdag)

Ik heb heerlijk geslapen! Om 5.30 uur word ik een keer wakker en val onmiddellijk weer in slaap, om vervolgens om 8.15 ur wakker te worden. Is me nog niet eerder gebeurd hier in Hongarije.

De dag begint met een heerlijk ontbijt bij Femmy en Pieter. Ik word hier beter verzorgd als op welk overnachtingsadres dan ook! Na het ontbijt gaan we naar de pc van Femmy kijken. Die heeft wat kuren als gevolg van een virus en moet worden hersteld. Het gekste wat kan gebeuren is dat Windows opnieuw geïnstalleerd moet worden.
Van allerlei truuks en hulpmiddelen worden uit de kast gehaald om het ding aan de praat te krijgen. Dat lijkt aardig te lukken op de CD-Writer na. Op dat ding na lijkt ie het goed te doen.
Tussen de middag heeft Femmy gekookt: aardappelen en boontjes uit eigen tuin en een balletje gehakt. Ik zei toch al: ik word beter verzorgd dan waar ook.

De dag breng ik verder door kletsend met Femmy, Pieter en Evert Brons (de makelaar waar Femmy voor werkt) op het terras. We gaan samen ook nog naar wat huizen in het dorp kijken, zowel te voet als met Pieter op de fiets.

We brengen een bezoek aan de dorpspomp. Zomer en winter, dag en nacht wordt hier water opgepompd dat door de dorpsbevolking in jerrycans en flessen wordt gehaald. De kwaliteit van het water is beter als dat wat uit de kraan komt. 's Ochtends is het aan de pomp een drukte van belang, aldus Pieter.

Een heerlijk rustige dag. Lekker wat kletsen, genieten van de zon, een stukje fietsen. Heerlijk!

's Avonds niet zo veel gedaan. Rust!

De dorpspomp

6 juli 2006 (donderdag)

De dag begint om 7.30 uur omdat de auto van Pieter naar de garage in Eger moet. Hij moet daar de hele dag staan. We rijden met 2 auto's naar Eger. Aangekomen bij de garage blijkt dat de auto al om 11.00 uur klaar zal zijn. We rijden terug naar Szentistván, drinken koffie, ik lees wat in mijn boekje en tegen 11 uur rijden we weer naar Eger. De auto is inderdaad klaar. Ik rijd door naar Mirador (het internetcafé/hotspot) in Eger en Pieter rijdt terug naar huis.

's Middags neem ik de prachtige weg van Eger naar Bogács om daar in het thermaalbad te gaan zwemmen om tegen 6 uur weer terug te zijn in Eger (over dezelfde weg terug van Bogács naar Eger) om te eten.

Na het eten nog kort e-mail ophalen en terug naar Szentistván.

Site bijwerken, wat lezen, wat bijkletsen met Pieter (Femmy is al naar bed) en de dag zit er weer op.

Toegegeven: het verslag is net zo zoals de dag is verlopen: rustig en simpel. Maar dat mag toch ook? Heerlijk!


7 juli 2006 (vrijdag)

Het blijft hier volkomen rust voor mij!
Vandaag zijn Femmy, Pieter en ik naar Debrecen geweest om de kapotte camera van Femmy terug te brengen naar de Media Markt en te kijken of we een 250GB schijf als backup konden aanschaffen. Dat blijkt dus hier, ten opzichte van Nederland, een stuk ingewikkelder te zijn. Ze hebben simpelweg niet een collectie aan externe schijven zoals die bij het Office Centre in Breda liggen (het eerste min-puntje van Hongarije in 7 weken!).

We zijn heen en terug gereden over de poesta en langs Hortobágy. Wat is dat een geweldig mooi gebied en prachtige natuur en schitterende vogels!

De rest van de dag niet zoveel gedaan. Pilsje op op het terras. Kopje soep met brood en verder een backup maken van de schijf van Femmy.


8 juli 2006 (zaterdag)

Vandaag is de dag van de (kleine) tegenslagen.

Tegen 11 uur maak ik mijn fiets klaar om het Tiszameer te gaan rondfietsen. Alle spullen voorop en achterop de fiets. Even alles onder de snelbinder en vervolgens: pats! de snelbinder schiet los tegen mijn linker middelvinger. Die wordt lekker blauw op het kootje en het voelt gekneusd. Dat was vervelend ding nummer 1.

Nummer 2 is na 6 kilometer als ik me bedenk dat ik mijn portemonnee vergeten ben. Ik twijfel of ik terug zal rijden ja of nee, maar ja: zonder geld kan ik onderweg niets eten of drinken, dus maar terug!

Nummer 3 gebeurt als ik vlak bij de auto ben. Zoals gebruikelijk hier zitten er hier en daar gaten in de weg. De meeste zie je wel, maar sommigen komen ook onverwacht. Je wilt immers ook van de natuur genieten, dus om je heen kijken is een belangrijk issue. Dan zie je zo'n kuil wel eens een keer niet. Klap! ging het. Maar ja geen lekke band, dus dat gaat weer wel verder. Nou mooi niet dus. Ik denk dat de staalkabel in de rand van de buitenband gebroken is en daar kan ik dus niet mee verder!

Op het terras aan het Tiszameer is het goed toeven en kan ik mijn e-mail lezen, sites bijwerken en wat surfen op het internet. Om een uur of half 3 rijd ik terug vaan Szentistván om mijn fiets en spullen weer weg te zetten en da ik nog even naar Zsory Strandfürdö om even af te koelen in het thermaal water (nou ja afkoelen, relaxen zeg maar!).

's Avonds lekker boekje zitten lezen en naar bed! Morgen komt Mariëtte! A big day!

Uitzicht op de Tisza

9 juli 2006 (zondag)

Na een paar dagen verblijf in Szentistván is de dag aangebroken waarop Mariëtte naar Hongarije gaat komen om twee weken vakantie te houden en samen met mij gaat nadenken over onze toekomst.

Na het ontbijt vertrek ik in de richting van Budapest en Úny. Budapest wil ik even een uurtje vanuit de auto zien en in Úny heb ik een afspraak met Sebastiaan Koppers.

Ik vertrek om 10.00 uur bij Femmy en Pieter en ben hun héél veel dank verschuldigd voor de afgelopen dagen!


Mariėtte komt naar Hongarije <

Verplaatsing naar het Tiszameer >

Printerversie

Home | The world is flat | Levenskunst | Dank!